Szak(áll)irodalom

Szakállápolási lecke - Mi az a szakállolaj?

2015. május 23. - TheBeardBard

Amikor az ember szakállnövesztésbe kezd, hamarosan szembesülni fog azzal a ténnyel, hogy úgy néz ki, mint egy rosszul fésült tarajos sül, aki az éjszaka elfeküdte a tüskéit. Ahogy nő az arcszőrzet, a szálak egyre inkább hajlanak arra, hogy egymástól függetlenül mindenfelé álljanak, ami esztétikailag - lássuk be - nem egy fennkölt látvány.
Szerencsére van megoldás.
Szakállolajnak hívják.

A legtöbb férfi valamiért úgy gondolja, hogy csak magára növeszt valami kisebb brazíliai őserdőt, aztán azzal le van tudva az ügy, csókolom, én mostantól szakállas vagyok.

Pedig dehogyis. Akkor kezdődik csak az igazi munka.
A szakállakkal foglalkozni kell, törődni velük, ápolni, kényeztetni időnként elvinni vacsorázni és úgy általában karbantartani.
A rendszeres trimmelés, formázgatás mellett egy meglehetősen fontos módszer, amit a külföldi szakálltudorok előszeretettel ajánlanak egymásnak: A szakállolaj használata.
De mi is ez egyáltalán, azon túl, hogy csodaszer, ami látható változást hoz az ember kinézetében?

beard_oilgood.jpg

 A szakállolaj egy néhány komponensből álló készítmény, általában egy unciás (megközelítőleg 30 milliliteres) barna üvegcsékben árulják, és már számtalan márka létezik belőle a tengerentúlon.

szakalollalajak34.JPG

Ez nem új dolog egyébként, nem ilyen 21. századi úri huncutság. Már az ókori mezopotámiaiak is olajozták a szakállaikat. Persze ők aztán sütővassal formás csigákba is sütötték a loknikat, de erről majd máskor írok.

Miből áll?

A szakállolajak alapa a bázis- vagy vivőolaj.
Az illóolajokat ugyanis nem használhatjuk közvetlenül a bőrünkön, koncentráltságuk miatt maró, égető, irritáló érzést okoznának, ezért higítani kell őket.
Erre szolgálnak a vivőolajak.

carrier-oils.jpg

Lehet válogatni. Vannak mindenféle népszerű növényi olajak, amiket például masszázsolajak alapanyagául használnak, vagy öregedésgátló csodaszerként árulnak magában az interneten.
Néhány példa a népszerűbb vivőolajakra:

  • Jojobaolaj – Igen gazdag e-vitaminban, könnyen beszívódó, híg olaj
  • Argánolaj – bőrpuhító hatású, enyhíti az öregedés jeleit, a ráncokat
  • Mandulaolaj – sok proteint tartalmazó, sima, szinte szagtalan olaj
  • Mogyoróolaj – Könnyű, nem túl zsíros, kellemesen hidratáló hatású olaj

Ehhez keverik az illóolajakat, amelyek azon túl, hogy kellemes illattal kényeztetnek, különféle jótékony hatásokkal is kecsegtetnek.
A teljesség igénye nélkül néhány példa.

  • cédrusfa - segít megelőzni a pattanások kialakulását
  • eukaliptusz – segít a bőrirritáció ellen
  • citromfű – élénkíti a bőrt, mint egy jó aftershave
  • borsmenta – felfrissíti a bőrt

Aztán mire jó ez?

Lássuk csak.
Hidratálja a szakállat és az alatta lévő bőrt. Lesimítja a szétálló, rakoncátlankodó szálakat, segít a rendezett forma megtartásában, kiiktatja az állról hulló, kiszáradt, elhalt hámsejteket (szakállkorpa), egyes olajok antibakteriális hatásúak, és természetesen finom illatot is árasztanak.

670px-care-for-a-beard-step-5bullet2.jpg
És mégis hol juthatok hozzá?

Ahogy látom, nagyjából három lehetőség áll előttünk.
1. Rendelsz külföldről (drága mint atom + szállítási díj + viszont minőséget kapsz)
2. Csinálsz magadnak (drága mint atom + macera, de lesz egy szép nagy készleted, és elmondhatod, hogy a saját kezed munkája)
3. Megpróbálsz Magyarországról szerezni (még mindig drága + nincs nagy választék, a minőség pedig nem széles körben tesztelt)

Tippek a választás függvényében:

1. megoldás
Számos (1) külföldi (2) termék (3) közül (4) lehet (5) válogatni (6) amik az amerikai/angolszász szakállas közösségekben már viszonylagos ismertségre tettek szert.
Azt, hogy ezek között mi a különbség, melyik a jobb, melyik a rosszabb, melyiket éri meg valóban használni, csak akkor tudnám megmondani, ha mindegyiket végigpróbáltam volna.
Hát ez egyelőre még nincs így, de ha valakinek van erre pénze, a beszámolókat nagyon szívesen fogadom.

2. megoldás
Egy kalmuka nicknevű tumblr-lakó meglehetősen korrekt összeállítást készített tavaly decemberben a házi olajkészítésről.
http://kalmuka.tumblr.com/post/104061032275/a-szakallolaj-projekt
Őt azért merem ajánlani, mert úgy tűnik, valóban megcsinálta, ki is próbálta, így hát nem internetes okosságok alapján osztja az észt, hanem saját tapasztalatból beszél.
Nekem is ezt kell majd tennem, és azt hiszem, az ő írása remek kiinduló alap lesz.

3. megoldás
Eddig csak egy magyar forgalmazót találtam, a 2014-es indulású szakallasember.hu-t, aki honlapján 3000 forintért kínálja a Favágó Szakállolajat.
Linkelem, de én magam nem próbáltam, így nem tudom, hogy a termék milyen. Csak mint lehetséges forrást jelölöm meg.

És ha szereztem magamnak olajat, hogyan használjam?

Erről a Szakállbáró készített egy oktatóvideót.


1. Szerezz/csinálj szakállolajat.
2. Zuhanyozz le, és töröld át a szakálladat törölközővel.  
3. Néhány cseppet önts a tenyeredbe (elég annyi, nem víz alapú, a felesleg nem fog elpárologni)
4. Kézzel oszlasd el a szakálladon, kend el, hogy jusson mindenhová.
5. Fésűvel dolgozd be a szakállad mélyére, hogy a bőrödig hatoljon

Minél nagyobb a szakállad, annál nehezebb a mélyére juttatni. Ilyenkor jól jön egy nagyobb, sűrű fogú fésű.  

Összefoglalásként egyelőre ennyi.
Fogok még erről írni. Készítek majd bejegyzést az egyes termékekről, amikre sikerül rátennem a kezem, valamint készíteni is fogok, a tapasztalatokat pedig itt is megosztom veletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr817485486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsman 2015.06.24. 16:12:29

Én is nemrégen kerestem, honnan rendeljek (külföldről) szakállápolási terméket, de első próbához kicsit drágának találtam a legtöbbet. Végül találtam itthon egy műhelyt, ahol kaphatóak jó minőségű és olcsó cuccok: benkeerikaszappan.blogspot.hu/search/label/Szak%C3%A1ll%C3%A1pol%C3%B3%20term%C3%A9kek
Én már pár hete használom ezeket, mind nagyon hatásos és hasznos.

TheBeardBard 2015.06.24. 17:05:14

@balazsman: Na, ez is érdekes. Köszönöm a linket!

fingerbangs 2015.11.21. 23:31:15

itthon van pár gyártó, de gagyik, az egyiket közelebbről megnéztem és egy csaj csinálja, szakálla sincs, csak pénzt lát benne, külföldről kell rendelni, de nem lesz olcsó, 25 eurotól fölfele, amazon.de ill. amazon.com megbízható forrás, sok review

TheBeardBard 2015.11.24. 08:31:09

@fingerbangs: Barátom, egy picit talán túlságosan hamar ítélkezel.
Nincs abban semmi furcsa, ha a hazai piaci szereplők még kicsik és "gagyik". Hiszen egészen a legutóbbi évekig tartotta magát a régi - még a szockom időkből ránk hagyományozódott - férfikép, amely ideálként a simára borotvált munkást határozta meg.

Korábban is csak a polgári osztályok hordtak szakállat, az utóbbi évtizedekben aztán ők is elhagyták. Szakállasok csak elvétve voltak, egy-egy ember itt-ott, de ezek nemigen tömörültek egységbe, így hát aztán ne is csodáljuk, ha egyáltalán nem alakult ki szakállkultúránk.
Csak azáltal, hogy a hipszterek a maguk trendtrancsírozásával felrugdostak pár régi közmegegyezésen alapuló kinézeti szabályt, lazult fel a légkör annyira, hogy egyre többen és többen mernek magukra szőrt növeszteni, akkor is, ha mellé nem vágatnak se man-bunt, se ecsethajat, és nem öltöznek úgy, mint egy hobó. (És még így is jórészt beszólogatást kapnak érte.)
Nem volt piac, nem volt igény szakállápolási termékekre, hogy gyártott volna bárki is nem hogy egyáltalán, hanem minőségi terméket?
Most azonban ez az igény egyre növekszik. A gazdagabb országokban a tőkések persze ráugrottak erre a hullámra, és egyre-másra alapulnak a szakállas termékeket gyártó kisebb-nagyobb vállalkozások. Idehaza azonban még mindig olyan kevés a szakállas férfi, hogy már annak is örülhetünk, hogy egyáltalán néhányan láttak abban fantáziát, hogy ilyesmibe fektessék a pénzüket, és ebből próbáljanak megélni. Se korábbról szerzett tapasztalatuk, se kialakult technológiai háttér. Kábé a nulláról kell kezdeni, otthon kotyvasztgatva a receptek alapján. Azért ez nem egy kis dolog, kvázi fejest ugranak a sötétbe, mert elég rendesen be is bukhatják ezt a dolgot. Főleg, ha mindenki jó kelet-európai szokás szerint a száját húzkodja, és inkább a külföldi gigacégektől rendel, ahelyett, hogy a hazai vállalkozásokat erősítené. Nem azt mondom, hogy minden, ami magyar, jó, (ezeket a nemzeti szólamokat meghagyom a megélhetési politikusoknak) de nyilván csakis és csakis azáltal fejlődhetnek fel, vehetnek egyre jobb alapanyagokat és bérelhetnek fel nagyobb munkaerőt, vagyis javíthatnak a termékeik minőségén, ha a hazai szakállasok inkább tőlük rendelnek a kevéske pénzükből, amit efféle úri firlefrancra elkülöníthetnek a nem túl nyugat-európai fizetésükből.

Az, meg hogy valamelyik gyártó lány... hát istenem. Nem sajnálom tőle, hogy lehetőséget látott ebben az egyre táguló piaci résben. Az olajok összekeveréséhez nem kell szakállat hordani, a különbség legfeljebb csak annyi lesz, hogy nem magán próbálja ki, hanem a környezetében élő férfiakon. És hogy csak pénzt látna benne? Talán. Reméljük, hogy nem. Bízzunk a legjobbakban, és reméljük, hogy ha kezdetben így is volt, később szívügyévé válik a dolog, és igyekszik az ügyfelek érdekeit szem előtt tartani a kozmetikumok előállítása során, és nem csak az lebeg a szeme előtt, hogy "na, hogy húzzam le még jobban a szakállas divatmajmokat?"
De ezt nemigen tudhatjuk. Lehet, hogy eleve egy szakállrajongó lányról beszélünk, aki élete legnagyobb kalandját éli át épp, hogy a szakállas férfiak ápolásához járul hozzá.
Aligha láthatunk bele bárki fejébe.

La_Bence 2016.07.11. 17:12:57

Sziasztok,

Én a Corvin bevásárló központban a Müllerben láttam szakállolajat és szakáll sampont 2000 körüli áron.
süti beállítások módosítása