Szak(áll)irodalom

Mennyi idő kell a szakállnövesztéshez?

2015. június 06. - TheBeardBard

A rövid, de őszinte válasz: Sok.
Kurvára sok. 

Azt vettem észre, hogy egyre több olyan keresőkifejezéssel találnak ide a blogra, ami azt firtatja, hogy vajh' mennyi idő múlva nőhet bozont az érdeklődő delikvens arcára. 
Ilyenekkel jönnek:
"Szakállnövesztés két hét alatt."
"Szakállnövesztés 20 perc alatt."
"Szakállnövesztés hány hét?"
Ilyenkor azért felvonom a szemöldököm. Ennyire nem vagyunk tisztában az idővel? Azonnali eredményeket keresünk? Teljesítmény- és profitorientált világunkban kihalt a várakozás? Nemáöcsém, ennél azért legyünk már tökösebbek...

Jelenlegi tudásom alapján épp ezért összeállítottam egy kis útmutatófélétt a kiszőrösödéshez szükséges idő egyes fázisairól. 
A szakállnövesztés türelemjáték és jellempróba is egyben. Olyasféle elhivatottságot és akaraterőt igényel, amire jelenlegi, felgyorsult, instant satisfaction-t célzó világunkban egyre kevesebben képesek.

Aki azt állítja, hogy szakállat növeszteni könnyen és/vagy gyorsan is lehet, az hazudik.
De ez a kis útmutató felkészítés talán icipicit megkönnyítheti a dolgot.

Bevallom, jómagam eddig még sosem jutottam túl messzire. Újra és újra beleestem azokba a csapdákba, amik a legtöbb szakállnövesztőre várnak útja során. A végpont eddig 12 hét volt. Mindig meggyőztem magam, hogy valami nem stimmel a szakállammal, csúnya, béna, ez nekem úgyse megy, inkább levágom, kezdem elölről. Meg amúgy a kis borosta is jobb, mint a semmi. 
Aztán ahogy szétolvastam magam szakálltémában, rájöttem, mekkora egy balhere is vagyok. A változás kapujából fordulok vissza? Aztaku...

Szóval mivel én jelenleg a 9. hétben járok (igen, számolom, mint a terhes anyukák) ezért ehhez az útmutatóhoz leginkább Ian Pickering, a Beard Mountain Trading Co. szakértőjének útmutatóját használtam fel, aki már több, mint tíz éve foglalkozik aktívan szakállnövesztéssel.

Szakállnövesztés 0-6. hét - A beavatás

Amikor belevágsz a szakállnövesztésbe, kurvajól fogsz kinézni.
Kábé úgy egy hétig.

Az első hét a legjobb. Ilyenkor az ember még frissen van beleállva a dologba, frankón meg van elégedve magával, hogy Hátöcsém, szakállat növesztek, igen, decclájf, dílvidit.
Az arc kiborostásodik, az meg kevés kivételtől eltekintve a legtöbb férfinak jól áll.

Aztán jön az a rész, amit Pickering beavatásnak nevez.

A második héttől a hatodikig masszívan szopás a dolog. (Ezt magam is alá tudom támasztani.) Úgy fogsz kinézni, mint akinek széthullott az élete. A szakáll egyenetlen, foltos, és mindenféle irányban nődögél. Ha nem vagy kimondottan mázlista, akkor itt az igazság: gázul fogsz kinézni. És ha érdekel, hogy mit gondolnak rólad mások, akkor el fogsz bukni.
A kinézet egy dolog. A másik, hogy kényelmetlen is lesz. Elképzelhető, hogy viszketni fog, mint a rohadás. Ja. Vakarózhatunk, mint egy bolhás kutya.

És tudjátok, mi a legjobb? Hogy a környezet sem lesz túl megértő. Sokaknak lesz valami megjegyzése a szakálladra. És amíg a szakállnövesztés kezdeti időszakában jársz, az arcod a leggázabb szakállat produkálja, amire csak képes, ezek a kommentek nem lesznek túl pozitívak.

Olyan ez, mint amikor az ember gólya valami köcsögösködő gimiben, vagy újonc az amerikai hadseregnél, és mindennap szanaszéjjelszopatják. Valahányszor belenézel a tükörbe, valahányszor beszólnak neked, szembesülni fogsz vele, hogy lúzer vagy, szarul áll, lvl-99-szűz-kocka-paladin-style.
Metaforával kifejezve; élet belemászik az arcodba, és azt üvölti: "ASSZED, KÉSZEN ÁLLSZ A SZAKÁLLVISELÉSRE, BALFASZKÁM? AZ ILYEN PIPOGYA ALAK MEG SEM ÉRDEMLI, HOGY SZAKÁLLAT HORDJON! VÁGD LE A PICSÁBA, NEM VALÓ EZ NEKED, HAGYD MEG A VALÓDI FÉRFIAKNAK ÉS NÖVESSZ INKÁBB PUNCIT!"

512px-drill_instructor_at_the_officer_candidate_school.jpg
Ilyenkor mit tehet az újonc? Észben tartja, hogy ez az állapot csak átmeneti. Kihúzza magát, mosolyog, és azt mondja: Erős vagyok, uram, kibírom, uram, köszönöm, uram!

Pickering azt tanácsolja, hogy a helyzet megkönnyítésére már ebben a fázisban érdemes beszerezni egy kis szakállolajat. Az ugyanis segít lelapítani a szétálló szőrszálakat és enyhíti a viszketést. Valamint javasolja, hogy ebben a szakaszban még semmiképp se trimmeljünk, vagy vagdossunk bele a szakállba, amíg nem értjük, nem ismerjük, hogyan és hol nő a szakállunk.

És persze ne gondoljuk azt, hogy ha az első hetekben nem tökéletes, akkor egyből fel kell adni az egészet, hiszen bőven az elején járunk a dolognak. Másfél-két hónap a szakállnövesztés világában konkrétan lókuki.
A jelszó: Kitartás, kitartás, kitartás.

Szakállnövesztés 6-12. hét - A kezdetek

Ha eljutottál a hatodik hétig, már hátba veregetheted magad. Fasza gyerek vagy, túlélted azt az időszakot, ahol a legtöbben elbuknak. Kitartottál, nem érdekelt, mit szól Marika néni a lépcsőházból, leszartad az ismerős csajok viccelődéseit és ignoráltad a hátad mögött összesúgó kollégákat.
Gratuláció és konfettiözön!
De még nem dőlhetsz hátra, közel sem elégedhetsz meg.
Ez még csak a kezdet.

A hatodik hét után kezdhetjük azt érezni, hogy szakállunk van. Másfél hónap alatt már kialakult az elhivatottság, és ez jó esetben már kezd is látszani. Na persze még nem nagy. Néhány centi körüli. Talán. Esetleg. Egyénfüggő. De már látszik, hogy nem azért nézel ki úgy, ahogy, mert bedepiztél, hanem mert célzottan növeszted a szakállad.

Pickering azt mondja, most kell nekiállni megformázni a szakállakat a nyak- és az arcvonalnál. De csak nagyon, nagyon óvatosan. Ha túl mélyen vágunk bele, lehet, hogy kezdhetjük elölről az egészet.
A hosszba ennél a szakasznál még nem érdemes nagyon belevágni.

A legtöbb férfi ilyenkor kezdi fésülni a szakállát. Vannak, akik a vaddisznósörte kefékre esküsznek, de más típussal is lehet kísérletezni.
Fésülni azért jó, mert a szakáll alatti bőrről segít eltávolítani az elhalt bőrsejteket, a beard dandruffot. Nevezhetjük talán szakállkorpának, bár nem hiszem, hogy a magyarban ennek így hivatalosan van megnevezése.

szakallkefe2.PNG

Ebben a szakaszban még mindig lehet találni foltokat és egyenetlen részeket, de ezzel nem érdemes különösebben foglalkozni. Tartsuk észben: ezeket jórészt csak mi magunk látjuk. Az ember saját magát, a saját szakállát közelről vizslatja a tükörben. Az utcán császkáló random járókelők több méter távolságból látnak minket és a szakállunkat is, de még a közelebbi ismerősök sem hajolnak nagyon bele az arcunkba, szóval az apróságokon nem kell annyira parázni. 

Szakállnövesztés 12-24. hét - Szakállas Ember

Na innentől kezdve még híján vagyok a saját élményeknek, kénytelen vagyok teljes egészében a szakállszakértőkre hagyatkozni.

Állítólag ebben a szakaszban kezdenek a szakállak igazán magukra találni.
Akkor ezt most tudatosítsuk. Háromtól hat hónapig. Még belegondolni is ijesztő.
Most lehet elkezdeni tanulmányozni a különböző trimmelési, igazgatási módokat, hogy megfelelően nézzen ki az a szakáll. De belenyírni minimalista hozzáállással kell. Kábé a felét annak, mint amire gondolsz, aztán másnap még eldöntheted, hogy kell-e belőle vágni. Utánvágni mindig lehet, a vágási hibákat kijavítani... öm...  már egy kissé macerásabb.

201106081_copy.png

Pickering azt állítja (és nagyon szeretnék hinni neki) hogy a növekedés eddigre normalizálódik. A hossz is megfelelő lesz ahhoz, hogy a szőrszálak irányba álljanak, a különböző területek pedig kezdenek összekapcsolódni, így jó eséllyel eltűnhetnek a ritkásabb foltok.

Szakállnövesztés 24-36. hét - Jeti Peti

Hat és kilenc hónap között a legtöbb férfi már megelégedhet a szakállával. (Habár erős a gyanúm, hogy az elégedettség sosem lehet maradéktalanul teljes, de bakker, aki már 7-8 hónapja kitart, az legalábbis faszagyerek.)
Állítólag ekkor szembesülünk azokkal a problémákkal is, amiket csak a szakállas emberek ismerhetnek. Például, hogy minusz fokokban kijegecesednek a szőrszálak, vagy hogy a chips halálos ellenséggé változik. 

chips_beard.jpg
Ilyenkor azért már van elég szőr ahhoz, hogy az ember beállíthasson magának egy tetszőleges hosszúságot, amit meg lehet tartani, vagy akár lehet tovább haladni előre a gandalfi úton. 
A szakállas fórumokat/oldalakat elnézegetve elég sokan vannak olyan, akik a szakállnövesztéshez kábé úgy állnak, mint a tetováltatáshoz: ha egyszer elkezdted, elkap a gépszíj, egyre több és több kell. 
Meg hát persze vannak, akik presztízskérdést csinálnak a hosszúságból. 
De aki gondolja, annak itt meg lehet állni.

Na és mi vár a 36. hét után?


Itt már a hozzáértők szerint túl sok újdonság nem várja az embert, tekintve, hogy nagyjából már csak a hossza változhat, de a tapasztalatok, az élmények mind ismerősek lesznek korábbról, amit az ember az elmúlt hozzávetőleg háromnegyed év alatt megszokott. Na persze az még lehet meglepő, ha becsípi magát a kabátja cipzárjával, vagy óvatlanul hajol a tábortűz fölé megkeverni a bográcsot.

Összefoglalva 

A néhány hetes szakáll nem szakáll, habár például az amerikai média elég erőteljesen ezt sugallja, és amiről fogok is bejegyzést készíteni. 

Az első hetekben csak borosta, később arcszőrzet, szakállról a 12. hét, vagyis három hónap aktív növesztés után beszélhetünk. 
Szóval kedves barátaim, akik húsz perc alatt szeretnétek szakállat növeszteni: 
Nem fog összejönni. 
Őszintén sajnálom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr637487862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása