Szak(áll)irodalom

Mit kezdjek a szakállamal, hogy dúsabb legyen?

2014. november 12. - TheBeardBard

Enni, kenni, ecsetelni, pepecselni... a kétségbeesett férfiember kétségtelenül bármit hajlandó kipróbálni, ha azzal kecsegtetik, hogy ritkás tarló helyett sűrű szőrerdő boríthatja arcának vidékét. A jelenség nem új, már Arany János is megénekelte a csupaszképűek bánatát (noha versében nem kimondottan szakállakról esik szó, de az már a kor sajátossága).
Az ír, a kígyóháj, a medvezsír, az ebkapor és a kutyatej ugyan már a múlté, de bizony ma is akad mindenféle sörteserkentő csodababona meg tutitipp az interneten, amivel a reményvesztetteket bolondítják.
Hogy mik ezek, érnek-e egyáltalán valamit, vagy egyszerű parasztvakítás az egész, arról szól ez a bejegyzés.

Szakállnövesztés. Szakálldúsítás. Arcszőrzetnövesztés. Ritkás szakáll. Dúsabb arcszőrzet. Borostanövesztés. Szakállnövesztési tanácsok. Szőrnövesztés gyorsan.
Olyan keresőkifejezések ezek, amelyekkel ide is sokan eltaláltatok.
Az internet wannabe-vikingjeit úgy tűnik, foglalkoztatja a dolog.
Én aztán megértem. Ha összeszámlálnám a tükör előtt eltöltött perceket, amelyet a szakállsűrűségi vizsgálatokra fordítottam, bizonyára ijesztő szám jönne ki. Sokáig engem is nagyon foglalkoztatott, hogy mi a tulipános istennyiláért nem nő gyorsabban/erősebben/sűrűbben/egyenletesebben/kackiásabban az a fránya arcszőrzet. És bizony megfordul ilyenkor az ember fejében, hogy bár lenne valami csodaturmix, amit vagy felhajtva, vagy bekenve jobbra fordulna a helyzet.

Getafix.jpg


Mit lehet ilyenkor tenni? Kihez forduljon az ember? Hová lettek a nagyszakállú öreg bölcsek, akik elé oda lehetne borulni: "Mester! Áruld el titkodat!"
Mi marad? Az internet. Az mindig jó tanácsokat ad, és ebből soha semmi probléma nem származott még.
Ever!

Őszintén szólva nem hiszem, hogy a gyakorikérdések.hu 14 éves átlagközönségéhez érdemes lenne ilyenekkel fordulni. Mégis akadnak olyan kamikazepilóták, akik megpróbálják.
Ha valaki elunta a Showder-klub vagy a Comedy Central repetitív humoristáit, érdemes ilyen témákban olvasgatni. A rekeszizom-szakadás garantált.

Internet guide.PNG

Aztán ott vannak még a különböző nívós online női magazinok hajnövesztős cikkei a különböző életbölcsességeikkel. Noha az aktuális szépségdivat épp tűzzel-vassal üldözi a női szőrzetet, a dúsabb haj azonban a hölgyeket is igencsak foglalkoztatja. Írnak biotinról, zöldteakivonatos kapszulákról, tojásos-mézes-olivaolajas pakolásról, meg ki tudja még mi mindenről, amelyekhez esetenként több és komolyabb hozzávaló kell, mint a sacher tortához.
Nem egy szakállas helyen láttam ilyen írásokra való hivatkozásokat, a "ha jó a hajra, jó lesz szakállra is" logika mentén.
Ugyanakkor nem vagyok teljesen meggyőződve róla, hogy az efféle, huszonéves kommunikáció szakos gyakornokok által összedobált, "10 csodálatos hajnövesztőszer!" típusú cikkek igazságtartalmát mindenféle kritikai olvasat nélkül kellene elfogadni, vagy épp ész nélkül követni.

116660202.jpg

Végül ott vannak a különböző fórumok, üzenőfalak és egyéb felületek, ahol állítólag meg lehet szerezni a nagy té betűs Tudást.
De talán térjünk rá a lényegre.


Mi a három legygyakrabban javallott dolog, amelyek elősegíthetik a szakállasok titkos testvériségébe történő felvételünket?



No.1 Tutitipp: Vedd feleségül a borotvádat!

Na ezt biztosan mindannyian hallottátok. Ha gyakran borotválkozol, erősebb lesz a szőröd, és ráadásul gyorsabban is nő! Apák óvják fiaikat a túl korai kezdéstől, egyes lányok pedig inkább vállalják a gyantázás kellemesen simogató érzését, mert attól tartanak; ha borotvával mennek maguknak, néhány hónap elteltével egy szép napon halk pukkanással jetivé transzmutálódnak.
A megoldás tehát egyszerű, mint a magyar celeb. Borotválkozzunk minél gyakrabban, és kezdjük minél előbb!

shaving_tips11.jpg


De igaz ez? Nekem már 17 éves lapaj gyerökként is (amikor pedig az embernek nem erőssége a gondolkodás) furcsa volt az a gondolatmenet, miszerint legyek csupasz arcú ahhoz, hogy szakállas legyek. A legyen most szar, hogy később jó legyen logika az élet sok más területét is megnyomorítja, a szakállakat hagyjuk ki belőle.


A szőrszál a szőrtüszőből nő. Ebben van a szőr hagymára emlékeztető gyökere, ami meg kiáll a bőrből, az a nyél. Borotválkozás során a nyelet levágjuk, csak a bőrben rejlő gumót hagyjuk érintetlenül.
Itt kezdődik az optikai csalódás.
A szőr néhány nap (egyeseknél néhány óra) múlva ismét a felszínre bukkan. Ez azonban  a szőrszálnak a legvastagabb része, amit a szőrtüsző mereven, egyenesen tart. Ez az, ami szúr, karcol és besorolja az embert az Erinaceidae-k osztályába.
Ahogy azonban nő, a szőrhegy vége felé egyre jobban elvékonyodik. És míg a friss borosta kinövése igen látványos és gyors a csupasz archoz képest, a hosszabb szakáll növekedése napról-napra azonban már alig mérhető.
Ami valóban segít a szőrnövekedésben, az az idő. Ahogy halad előre, az ember szőrzete egyre erősebb és sűrűbb lesz. Húsz évesen jobb, mint tizenhét évesen, a huszonötös meg erősebb, mint a huszonkettő. Aztán, mivel nem naponta háromszor borotválkozunk, így az is csak az időben értelmezhető. Ilyen alapon ha valaki azzal jön, hogy "Három éve naponta borotválkozom, és fú de megerősödött a szakállam", arra nem lehet mást mondani, mint:

You_don't_say-.jpg
No.2 tutitipp: Tömjél az arcodba biotint!

A különböző szakállnövesztős fórumokon, meg az ilyen tematikájú önsegítő csoportokban csodaszerként jár körbe a biotin híre. Hogy hát azt kell szedni, mert az hajnövesztésre is jó, ezért bizonyára jó szakállra is. Szőr, szőr, há nem mindegy, hova megy az anyag?
A B7 vitamin hiánya valóban okozhat hajhullásos tüneteket. Ez azonban elég ritka. Ráadásul helyes, kiegyensúlyozott táplálkozással a biotin könnyen pótolható is, a karfiol, a máj, a lazachús, a répa, a banán, a szójaliszt, a tej, a tojás és az élesztő mind tartalmazza.
Nekem ez inkább ilyen internetes néphagyomány során megfordult logikának tűnik:
"Ha a kevés biotintól hullik a haj... akkor a soktól majd nőni fog! Dájó!"
Lehet persze kísérletezni azzal, hogy jelentős mennyiségű resztelt májat és lengyel karfiolt eszik az ember, ártani biztosan nem fog.
Vagy sok halat. Valamiből a halászembereknek is élniük kell. 

5n23fDF.jpg


Alternatívaként ott vannak még a biotinos étrendkiegészítők is, ha valaki inkább tablettázna. 
Vannak, akik esküsznek rá, hogy 4-6 hónap intenzív biotinbevitel után (Figyelitek? Megint az idő.) mind a haj, mind a szakáll sűrűsödését tapasztalták. Ugyanakkor például a Mayo Clinic tájékoztatója szerint tudományosan nem bizonyított, hogy a biotin hatásos volna a hajnövesztés terén.

No.3 Tutitipp: Fürödj meg ricinusolajban!

A biotinon kívül a fórumlátogatók (1) által (2) propagált (3) másik (4) csodaszer: A ricinusolaj.

Ha a középkori alkémisták elvetődtek volna egy női magazin honlapjára, és megismerkednek a ricinusolaj titkával, valószínűleg azonnal felhagynak a vörös tinktúra utáni kutatással. Ez a cucc ugyanis maga az életelixír, látszólag mindenre jó, épp csak hogy aranyat nem lehet csinálni vele.

1. Ápolja a hajat. 2. Növeszti a hajat. 3. Csökkenti a hajhullást. 4. Ápolja a bőrt. 5. Segíti a körömnövekedést. 6. Hidratálja a bőrkeményedéseket. 7. Hatékony a lábgomba ellen. 8. Masszázsolajként használva ellazítja az izületeket. 9. Halványítja a striákat. 10. Megfosat.

Budipapír.PNG

Az alapvetően dísznövényként ültetett kutyatejféle, a ricinus magja a tarkababhoz hasonlít. Épp csak rövid úton felfordul tőle az embert, ha ebből próbál csülkös finomságot kanyarítani.
A magból hidegen sajtolják az olajat, ami nyersen még tele van a mérgező ricinnel. A denaturálás után kerül a gyógyszertári forgalomba a sűrű anyag, amit elsősorban és leginkább azért tartanak, mert "a ricinolsav nátriumsója a vékonybél perisztaltikáját segíti."
Hát... így is lehet mondani.

Aztán az internet népe rájött, hogy hajpakolás formájában ez bizony hajnövesztő csodaszer, de ezen kívül is jó még mindenfélére. Internetes kutakodásaim alapján a fentebb felsoroltakon kívül az AIDS betegeknek segít növelni a T-sejtek mennyiségét, az epilepsziásoknál javítja a hiperaktivitást, segít a máj és epebetegségeken, a belső fülbe csepegtetve pedig képessé tesz az állatok nyelvének megértésére.
És ebből csak egyet találtam ki én, a többit mind önjelölt csodadoktorok weboldalain találtam.
Túl szép, hogy igaz legyen, úgyhogy bizonyára nem az.
Persze erre is megvannak a chemtrail-szintű összeesküvéselméletek. Hogy hát azok a hülye orvosok azért tagadják a csodaszer hatásait, mert túl egyszerű, és ők csak a bonyolult dolgokat szeretik.

Wonka.png

 

Jó, hát ha ezekre nem is feltétlenül, de a szőr növekedésére attól még jó lehet, kutakodjunk!
Amit nekem sikerült kiderítenem:
A gyógyszerészeti szakcikkekben, leírásokban a Ricini oleum virginale csak mint erős hashajtó, valamint bőrápoló van feltüntetve. Hashajtás van, hajhatás nincs.
Ehhez képest a különböző netes felületeken égre-földre esküdöznek, hogy ez bizony működik, önmagában, vagy olivaolajjal, esetleg tojással, mézzel és egyéb mindenféle finomsággal bekeverve pakolásként ez a legjobb, csak ezt érdemes használni.

Most akkor a rengeteg egyéni tanúságtétel alapján ez vagy tényleg működik... vagy az ezer légy esetével állunk szemben.
Tételezzük fel, hogy valóban működik. Van azonban valami, ami egy kissé bonyolultabbá teszi a szakállon történő alkalmazását.
Ez a dunsztkötés.
Sok helyen olvastam, hogy csak akkor működik igazán jól, ha a bemasszírozott bőrfelületet először celofánnal, aztán pedig még törülközővel is átkötik, aztán fél óra-óra ideig jó melegen tartják.
Oké. Na akkor ezt szakállal hogy?

WRGL.png

Neeem... feltétlenül merem egyértelműen kijelenteni, hogy ez baromság. Ugyanakkor nem lettem meggyőzve. Noha hónapjaim nem álltak rendelkezésre a kísérletezésre, de magát az anyagot a saját bőrömön kellett kipróbálnom.
Pár száz forint. Kis üvegben adják a patikában. Sűrű és furán ragacsos. Csöpög az ember mellkasára és fura a szaga.
Kenegesse, aki önmagában egyenlőségre tudja hozni az alkalmazás macerája és a nem is garantált siker közti különbözetet. Nekem ez nem sikerült.


Bónusz Tutitipp: Utald át vadidegen marketingeseknek a pénzed és  személyes adataid!


A fentebbi módszerek voltak azok, amelyeket akár csak egy kicsit is komolyan lehetett venni. De akadnak olyanok is, amiket a legalábbis minimális kritikai gondolkodással megáldott emberek (és feltételezem, a szakállnövesztők jó része azért ebbe a kategóriába tartozik) csuklóból elvetnek. Ezek azok a fantasztikus hatást garantáló csodaszerek, amik némi anyagi befektetés ellenében hihetetlen, villámgyors eredményeket ígérnek.
A Spam-mappámban landolnak még időről-időre ilyen Mandragóragyökérkivonat, meg őrölt Triffidszárbalzsam hirdetések.
Az egyik például az alábbi elmés és figyelemfelkeltő szlogennel hirdette magát:
"Látott ön már kopasz indiánt?"
Mivelhogy ugye olyan nincs, - ezt minden hülye tudja - mert a vad, törzsi közösségben élők kivétel nélkül mind dús hajzattal/szőrzettel rendelkeznek, és magától értetődően olyan ősi növénytitkok tudói, amit csak itt és csak most, csak tízezeré megvehetek én is.
Hát... Európa közepén viszonylag kevés indiánnal találkoztam, jobbára csak a Blaha Lujza téren, de nem mernék megesküdni, hogy nem romániai importmunkások voltak. De köszönöm a kérdést, feldobta a napom.

SPW_pic_--_Pandemic_P12.jpg

Az ilyen szerektől semmit sem szabad várni. Jó esetben valami ártalmatlan vitamint kap az ember, amitől két nappal később kapja el a náthát, rosszabbik esetben porított patkányszart postáznak a baleknak.
Orvosilag bevizsgálatlan, kétes eredetű, valahonnan az internet beláthatatlan mélységeiből érkező tablettákat engedjünk a szervezetünkbe? How about no?
Ha egy kicsit felfutna a szakállblog, nagyon érdekes lenne mégis olyat csinálni, hogy bevizsgáltatni ilyen haj- és szőrnövesztő szereket. De ez a jövő zenéje.


Szakállasok! Testvéreim!
Férfiak vagyunk. Férfiak vagytok. Viseljük el együtt férfiasan a kegyetlen, ám tényszerű következtetést:
A tudományok és a viking istenek jelenlegi ismeretei szerint nincs olyan szer vagy módszer, ami gyors és látványos változást hozna a szakáll növekedésében.

...
Vagy mégis?
- Mi van a tesztoszteronnal? - kérdezhetitek. - Olvastam fórumon, hogy azt kell szedni, és az oly jó lesz nekem, hogy csak na!
Ezt egy másik posztban fogom feldolgozni.


Addig azonban csak azt mondhatom, amit valószínűleg úgyis mindannyian tudtok már:
Ha valaki gyors és könnyű eredménnyel kecsegtet, az vagy hazudik, vagy el akar adni valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr396875355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdinho92 2014.12.07. 14:16:15

Hello!

A Rogaine Minoxidilt ismered?

Bence Farkas 2014.12.25. 20:04:24

Drága Szak(áll)értő testvérem.
Én 18 éves létemre azt hittem bitang nagy szakállakat növesztek stb, sajnos rákellett jöjjek, ez nem így lett, a pofa szakállam alakul, de a kör szakáll sehol sincs.. Pelyhekben talán. Éjszakákat bújtam a netet, hogy valami csodamixet találjak mint írtad. Ricinus olajnál kötöttem ki, de fel is adtam, mi tanácsod van számomra, mi lehet a megváltás?

Ironfist 2015.02.23. 09:43:02

Tetszik a blog kezdeményezése, csak kár, hogy nincs új poszt. :)

Kada.Tamas 2015.03.25. 13:46:49

A ricinus olaj tényleg nem egy frappáns megoldás. A barátnőm használta a hajára, mert ugye csodaszer, de neki csak hullott tőle. :D Igazából ez egy nagyon nagyon sűrű ragacsos olaj, amit rákensz a fejbőrödre, ahol szépen belefolyik a pórusokba, majd egy éjszakán át, esetleg alufóliával betekert fejjel alszol, és a hajhagymáid nem tudnak lélegezni, szóval szerintem ez egy igen rossz útja a hajnövesztésnek. Ahogy ennek, úgy a szakállnövesztésnek sincs külön szent grálja, viszont ha már nő, vannak szerek amik tényleg rendbe teszik, és ezzel a hippi megjelenést felülírva, igényes külsőt kölcsönöznek. Én ezeket a termékeket ajánlanám, ha szakállápolásról van szó: Mr Natty, Mühle, Baxter. Én ezt az oldalt ismerem, ahol tippek is vannak, meg rendelni is lehet tőlük, és szerintem itthon ezeket a termékeket innen lehet beszerezni a legjobb áron, de javítson ki valaki, ha nem így van! :) www.galaxy-cosmetics.com/

Glóin fia, Gimli 2015.03.27. 11:21:45

Sziasztok!

Februárban kezdtem el növeszteni a szakállam és komolyan érdekel a téma. Felvettem a blog írójával a kapcsolatot. Kár lenne feladni ezt az oldalt, mert úgy látom, hogy másokat is foglalkoztat ez a téma, tehát az a célom, hogy egy kicsit felpezsdítsem a blogot. Sokszor utána járok dolgoknak és szeretném a tapasztalataimat és "tudásomat" másokkal is megosztani. Ha nem kapok semmilyen visszajelzést, akkor lehet, hogy saját oldalt készítek.

Farkas Bence: Kevés olyan fiatal van, akinek 18 évesen kész dzsungel van az arcán pár hónap alatt. Ez nagy részben a genetikán múlik. Van ismerősöm, aki 27 éves létére még soha nem borotválkozott. Egy másik személynek viszont 17 évesen már pár hónap alatt sűrű szőr nő az arcán. Genetika, genetika...

De ennyi tanácsot tudok adni, hogy:
- sportolj, edz rendszeresen
- protein dús ételek fogyasztása
- használj arcradírt és meleg vízzel moss arcot.
- pihenj!

Hirtelen ennyi jutott eszembe, sok sikert! :)

Skizofreak 2015.04.04. 16:21:36

Üdv!
22 éves vagyok és a napokban lesz 6 hónapos a szakállam. Anno mikor októberben elkezdtem növeszteni, mint lelkes amatőr bújtam a fórumokat szakáll témában, hogy hogyan tehetnék a szép növekedés javára, miként kell kezelnem, hogyan formázzam és stb. Aztán persze saját tapasztalat árán rájöttem, hogy ez nem így működik. Nem kinézem magamnak képről, hogy "ilyen szakállat szeretnék", hanem elfogadom azt amilyennel a genetika megáldott. Szerencsémre nem rossz a genetikám, de az első pár hónapban (2-3) azért párszor elgondolkoztam rajta, hogy megborotválkozzam-e?! Nem azért mert zavart, nem tetszett, vagy másoknak nem tetszett volna, hanem mert jobbra vágytam. Néhány helyen ritkának éreztem, valahol sűrűbbnek, volt ahol úgy éreztem gyorsabban nő, és zavart az is, hogy 1-2 helyen hullámok vannak benne, amiket kis méretként elég nehéz kezelni fésűvel vagy bármivel. De aztán kitartottam és most itt tartok. Fél év leforgása alatt rengeteget változott a szakállam. Besűrűsödtek a ritkább részek, beért a hossz a rövidebb helyeken, sűrűbbnek tűnik, kifésülhetőek a hullámok és még sorolhatnám. Szóval én azoknak akik kezdő növesztésben vannak, esetleg gondolkoznak azon, hogy növesszenek egyet, vagy akár már próbálkoztak ezzel csak feladták, azt tudom tanácsolni saját őszinte tapasztalattal, hogy az első dolog amire szükségük van az a türelem és az idő. Ne ítéljétek meg pár hetesen-pár hónaposan azt ahogy kinéz a szakállatok. Nem elég dús, nem nő elég gyorsan stb.. Kell egy adott folyamat, hogy beálljon minden rendesen, és higgyétek el az idő mindent megold. Én sem használtam semmiféle ricinus olajat vagy bármi "csodaszert".
Egyébként mikor megtaláltam ezt a blogot még a legelején, nagyon hasznosnak találtam, rögtön a kedvencek közé is adtam, hogy minden tippet tudjak rögtön mint kezdő szakállnövesztő. Persze sajnálom, hogy kicsit megállt a téma, biztosan sok az elfoglaltsága a blog írójának, ami miatt nem is vethetjük meg. Viszont én is úgy gondolom mint a néhány előttem szóló, hogy lenne rá igény. Még ha nem is mi vagyunk többségben szakállasok, minket nagyon is foglalkoztat a téma :D

Yoni 2016.03.18. 01:26:17

Hát nem tudom...a sűrű borotválkozás talán segíthet, mert eddig a pajeszom és a bajszom borotváltam csak, de ma leszedem a pajeszom mellett is, és amíg a pajeszom helyén gyorsan és erősen nő, addig mellette puhábban nő...

Allin(HUN)Gary 2016.05.18. 17:39:55

A szőr nem erősödik ha borotválod. Max gyorsabban nő. Azért tűnik vastagabbnak, mert ugye a a szál a végén elvékonyodik. Amikor levágod, akkor a vastagabb felét látod... (ma is tanultam valamit rulez.. :)).

Infamous 2016.06.02. 10:32:34

Kb négyhetes a szakállam. Vörös és viszket, mint a picsa. Nem adom fel. :)

Newguy33 2016.11.12. 00:01:18

A szemöldököm pl. sokkal sűrűbb és erősebb lett a ricinusolajtól már 2-3 hét alatt, szóval elméletileg szakállnál is beválhat.

Newguy33 2019.02.01. 16:27:43

@rdinho92: Működik, furcsa hogy pont a blog szerzője nem ismeri (vagy legalábbis nem említi meg, pedig érdemes lett volna). Egyébként a ricinusolaj is sokat segíthet, legalábbis a jamaicai fekete fajtájú (sajnos itthon nem kapni, én Amazonon rendeltem).
süti beállítások módosítása