Szak(áll)irodalom

A szakállad a magánügyed

2015. június 24. - TheBeardBard

Ha szakállnövesztésbe kezdtek, és nem adjátok fel az első néhány hét alatt, hanem eljuttok mondjuk legalább a 12.-13. hétig, úgy valószínűleg nem csak a szűkebb-, hanem a tágabb környezeteteknek is fel fog tűnni, hogy "Jé, szakállat növeszt." Persze minél több ember látja, annál több nyilvánít véleményt, és a szórás alapján úgy lesz egyre több az értetlenkedő is. 
Akik jó eséllyel megpróbálnak beskatulyázni. 

Nem általánosítok, nem írok olyat, hogy "A Zemberek", úgy általában, de azt lássuk be, hogy vannak, mégpedig jelentős számban vannak olyan egyszerű emberek, akik képtelenek kategóriákon kívül gondolkodni. Mindent, amit tapasztalnak, azonnal be kell szuszakolniuk valami már ismert, kényelmes skatulyába, mert a káosz, az összevisszaság roppant ijesztő. Úgy kell tenni, mintha uralkodna valamiféle rend ebben a világban. 

Az ilyen ember, ha szakállat lát, megpróbálja értelmezni a helyzetet. A gondolati sémája meglehetősen egyszerű. Szakállas, vagyis muszáj valamilyen kategóriába tartoznia. Vagy vallási, vagy divat-alapon. Tehát zsidó, vagy hipszter. 

jews.png

Általában ez a két legjellemzőbb kategória, amibe hirtelen bele tudnak rakni.
Szerencsés az a szakállnövesztő, akit az ilyen egyszerű lelkek elkerülnek, de a többiek jó eséllyel találkozni fognak ilyen kérdésekkel: 
"Most amúgy nem rosszból... de te zsidó vagy?"
"Látom, szakállat növesztesz... ez ilyen hipszter dolog?"
"Miért nem borotválkozol? Nem akarok tolakodó lenni, de ez valami vallási előírás?"
"Ja, hogy te is csak így divatból szakállazol, mi?"

Ez azért tud elég szar érzés lenni. Elvégre ki szereti, ha azt éreztetik vele, hogy magukban őt egyfajta lenézett, esetleg valamiért megvetettcsoporthoz sorolták? 

Egyszerűen meg sem fordul a fejükben, hogy az ember azért növesszen szakállat, mert szakállat akar növeszteni. Az ilyenek azt hiszik, hogy mindenki csakis rajtuk kívül létező dolgok alapján hoz meg ilyen-olyan döntéseket. Vagy azért, mert rájuk van kényszerítve valamiféle előírás által, vagy azért, mert tartozni akarnak egy adott közösséghez. 
Ez a gondolat roppant egyszerű. 
Ez a gondolat roppant kényelmes. 

Az nem zavarja őket, hogy semmit sem tudnak rólad. A benned lejátszódó folyamatokat nem ismerik, de nem is érdekli őket. Egyetlen adott információ alapján (szakállas) egy pillanat alatt beleszuszakolnak valami előre gyártott rekeszbe. Persze csak olyanba, amit ismernek. Az nyilván nem merül fel bennük, hogy esetleg szikh lennél. 

Az, hogy ki mit gondol az emberről, alapjáraton persze senkit sem érdekel. Az ilyen apró tolakodó kérdéseket könnyen és gyorsan le lehet rázni, habár vannak, akik még ennyit sem bírnak, és inkább megborotválkoznak. 
A nagyobb gondott kezdődik, hogy olyanok is vannak, akik nem csak levonják az adott téves konklúziót, hanem valamiféleképpen reagálnak is rá. 

4796849932_c7f918f32d_z.jpg

Egyrészt ott vannak azok, akik egy trend térhódításának ellenreakciós táborába betonozták magukat. Azok, akik az internetes popkultúrán szocializálódva zsigerből gyűlölik a hipstereket, pusztán különbözőségük okán. 
Bevallom, az a kép, amit a net a tipik hipszterekről sugároz, meglehetősen ellenszenves, én magam azonban még egyetlen valódi hipszterrel sem találkoztam, akivel meg igen, azt maximum messziről láttam a BKV-n vagy valami buliban. Az egyetlen információm róla az, hogy hogyan néz ki. 
Alakíthatok egy emberről markáns és mindentudó véleményt egyetlen hangyafasznyi infó alapján? 
Sokan úgy hiszik, hogy igen. 
Én szakállasként őszintén szólva nem örülnék neki, ha valaki egy házibuliban átordítana a szoba túlfeléről, csak azért, mert valamit hisz.
"Húzzá haza, rohadt hipszter, divatbuzi kis köcsög!"
Na ezt nem. 
Épp így annak sem örülnék, ha egyszer csak körülvennének a kopaszok akik úgy érzik, a frusztrációikat másokon kell kiélniük, és a következtetésüket rögtön holmi lökdösődés követné. 

Vannak olyan hipszterek, akik csak azért növesztenek szakállat, hogy megmutassák, ők mennyire egyediek és különlegesek, akik látványosan elkülönülnek a "birka tömegtől"? Hogy a pékbe ne volnának!
Vannak ortodox zsidók, akik lehet, hogy nem akarnának szakállat növeszteni, de a tóra előírásai szerint nyíratlan arcszőrzetet kell hordaniuk? Már hogy a viharba ne volnának ilyenek!
Van bármiféle hatása az ő divat- vagy vallási okokból következő szakállviselésüknek egy akármilyen random ember életére? Már hogy a pécsába volna?

Soha, senki nem tudhatja, hogy valaki miért növeszt szakállat. Nem látunk bele mások fejébe, lehetséges, hogy volt egy kedvenc nagybácsija, aki gyerekkorában nagy hatást tett rá, és történetesen nagy szakálla volt. Vagy törpapa volt a kedvenc mesefigurája. Vagy egyszerűen csak utálta, hogy a korábbi munkahelyén előírták neki a kötelező borotválkozást. Vagy lehet, hogy tényleg csak különbözni akar. 
Kit érdekel?
Aki emiatt feljogosítva érzi magát, hogy beszóljon, vagy beléd kössön, az valamit rosszul csinál a saját szellemfejlődésében. 


A te szakállad a te arcodon nő. Csakis rád tartozik. Te élsz vele. Te növeszted. Te gondozod. 
Senkinek sincs joga, hogy rossz érzéseket keltsen benned amiatt, mert neki csak annyi esze van, mint egy marék lepkének.

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr867570656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Húr 2015.06.26. 11:05:57

Egyet értek.
Amúgy a hipszter halott:
mashable.com/2015/06/09/post-hipster-yuccie/

És a szakáll is:
www.telegraph.co.uk/men/fashion-and-style/11661633/The-beard-is-dead-long-live-the-beardstache.html

És ez az ami pont nem érdekel, 20 éve van hosszabb-rövidebb szakállam...
süti beállítások módosítása