Szak(áll)irodalom

Szakállas fogalomhatározó: Beardspiration

2015. június 04. - TheBeardBard

A külföldi szakállas közegekben gyakran előfordul a beardspiration kifejezés. 
Gondolom elég egyértelmű, hogy a beard + inspiration szavak összerántásából képezték.
Azt a személyt jelöli, aki elindította az embert a szakállnövesztés rögös útján, aki saját szakállával mintegy inspirálta, megihlette a delikvenst.

Ez lehet természetes személy, egy rokon, vagy egy férfi a baráti- ismerősi körből, de nagyon gyakran az embert a populáris kultúra szereplői, színészek, zenészek, sportolók, esetleg fiktív karakterek, vagy éppen animált figurák ihletik.

A Tovább gomb után összegyűjtöttem néhány jellemzőbb beardspirationt (kell erre alkotnunk egy magyar kifejezést) de ez természetesen egyénenként változik. 

Színészek: 

 

Bud Spencer

Azt hiszem, nem túlzás, ha az első helyre mindenki kedvenc pofonosztóját pakolom. Carlo Pedersoli filmjeit mindig is szarásig adták a magyar televíziók, minden karácsonykor lehetett látni legalább egy filmben a szakállát, de az egyéb nemzeti ünnepek sem múlhattak el BSTH-maraton nélkül. 
Van, aki nem ismeri? 

bud_spencer.jpg

 

Zach Galifianakis

 

Bryan Cranston

Totál Szívás Breaking Bad. Heisenberg. Aki nem lakott zsákban az előző években, legalábbis hallotta ezeket a kifejezéseket, még ha ellen is állt annak, hogy belepillantson a sorozatba. (Miért is?)
A kopaszság+körszakáll kombinációt Walter White tette népszerűvé, (vagy legalábbis erősen hozzájárult) Bryan Cranston azonban civilként sem veti meg az arcszőrzetét. 

bryan_cranston.jpg

Nick Offermann

Habár meglehetősen kétlem, hogy Magyarországon is akkora hatása lett volna, mint amerikában, a szakáll-inspirátorok közül nem hagyhatjuk ki Nick Offermann-t sem. A Parks and Recreation-ben (nálunk a Comedy Central adta/adja Városfejlesztési osztály címen) alakította Ron Swanson karakterét, akkoriban még csak tömött bajusszal, azóta viszont teljes szakállat növesztett. Mogorvaságából és baconimádatából online kultusz lett, nem meglepő, hogy rajongói egy része ebben is követi példáját. 

nick_offermann.jpg

Zenészek

Billy Gibbons és Dusty Hill

A ZZ Top neve összeforrt a hosszú szakállakkal. Az egész formáció elképzelhetetlen lenne, ha a két úriember egyszer csak úgy döntene, levágja a szakállát, és mostantól csupaszon állnak a színpadra. 
Felelősek az rockerszakállak kialakulásáért? 
Naná hogy. 

zz_top.jpg

The Beards

Ezt a formációt már ajánlottam korábban. 
Az Ausztráliai együttes csak és kizárólag szakálltémában készít dalokat, és a hatásuk bizony nem elhanyagolható, nemzetközi szinten sem. Egyre növekszik azok száma, akik kimondottan az ő sugalmazásukra, mi több, bátorításukra vágnak bele a szakállnövesztésbe. 

the_beards.png

 
Egyéb fikciós karakterek


Gandalfgandalf_the_grey.jpg

Leonidász király

gerardbutlerkingleonidascaesarcut.jpg

Obi-Wan Kenobi

obiwanhs-swe.jpg

obi.jpg

Khal Drogo

khal-drogo-1.jpg

Calvin J. Candie

calvin-j-candie-django-unchained-2012-_161549-fli_1398351484.jpg

 

The Dude

film-the_big_lebowski-1998-the_dude-jeff_bridges-bottoms-pj_pants.jpg

Néma Bob

1399795-dogma_silentbob005.jpg

A lista
nyilván nem teljes, szóval, kérlek, csak finoman küldjetek el az anyámba, ha kihagytam a kedvenceiteket. Ezek csak afféle példák a fogalom illusztrálására.  
De azért érdekelne: benneteket kinek a szakálla fogott meg fiatalabb korotokban? 

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr687498996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása