Szak(áll)irodalom

Termékteszt: Fit for Vikings termékcsalád

2016. január 26. - TheBeardBard

Még tavaly év végén Magyarországon járt Hjörtur Scheving, a norvég Fit For Vikings szakállápolási termékeket gyártó cég vezérigazgatója, hogy felmérje a magyarországi piacot, és az esetleges terjeszkedési lehetőségeket. 

hjortur.jpg
Hogy ebből végülis mi lett, vagy hogy tervben van-e a cégcsalád megérkezése, azt nem tudom, mindenesetre kaptam egy termékmintapakkot, amit eddig tesztelgettem. Kis csúszással ugyan, de most beszámolok róluk. 

Egy elég igényes pakkhoz jutottam hozzá. A Fit for Vikings majd' tucatnyi illatkombinációval dolgozik, én ezek közül a Herðubreið fantázianevű termékcsaládból kaptam ízelítőt. (A Herðubreið egyébként egy vulkanikus formáció Izland keleti részén https://en.wikipedia.org/wiki/Her%C3%B0ubrei%C3%B0)
Fogalmam sincs, hogy kell kimondani. A gúglifordító szerint "Herdübréhj"

herdubreid_pakk.jpg

A Herðubreið szakállolaj

Argánolaj, kókuszolaj, jojoba olaj, édesmandula olaj, mogyóroolaj, E vitamin, rózsafa, fenyőtömjén és borsmenta alkotják ezen olaj összetevőit. Ebből talán érzékelhető, hogy egy meglehetősen komplex illattal állunk szemben. Nem tudom, hogy ez pozitív-e. Nem azt mondom, finom illat, határozottan friss, leginkább talán a borsmenta és a fenyőgyanta illata érződik ki belőle. Afféle hegyiember-illat. Az olaj nem túl sűrű állagú, igazából meglehetősen könnyen csöppen a pipettából, viszont rendesen rajta marad az ember kezén a csillogó filmbevonat. 

Kellemesnek mindazonáltal elég kellemes. 

Ja és borostányszínű. Jó ránézni. 
30 ml-es, sötétített üvegcsében érkezik. 

olaj.jpg

A szakállszappan

Noha ugyanabból a termékcsaládból származik, mint az olaj, be kell vallanom, különösebb illatot nem sikerült felfedeznem benne. Hiába mostam vele a szakállamat, és vártam hasonlóan borsmentás-fenyőgyantás illathatást, leginkább azt kell mondanom, hogy ez a szappan... szappan. Szagláltam szárazon, vizesen, szimatoltam a habot, és bár van valamiféle illata, közel sem olyan erőteljes vagy kellemes, mint más szakálltömböknek, amikhez eddig volt szerencsém. Leginkább olyan semleges. 
Nem tudom, hogy ez hiba-e. Lehetséges, hogy a Fit for Vikingsnél eleve nem akarták cifrázni a dolgot, és hagyták hogy a szakállmosó szappan legyen csak a céljára megfelelő. Hát... habzik, tisztít, abban hiba nincs. 

szakallszappan.jpg

 

A balzsam

A beard-balm mint olyan, meglehetős újdonság számomra. 
Egyáltalán mi az a szakáll-balzsam? 

balzsam.jpg
Funkcióját tekintve hasonló a szakállolajhoz, ápolja az arcszőrzetet, azonban az állaga teljesen más, leginkább a szőlőzsírhoz hasonlítható. Nos hát... egy lágyabb szőlőzsírhoz. És leginkább vajak és viaszok alkotják az alapját, míg az illóolajok csak kiegészítésképp vannak benne. 
Amit én kaptam, abban sheavaj, méhviasz, mangóvaj, kókuszvaj, argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandula olaj, mogyoróolaj, E vitamin, rózsafa, fenyőtömjén és borsmenta volt, vagyis 4+ hozzávalótól eltekintve ugyanazok, mint a szakállolajban. 

Megint egy meglehetősen összerakott termékről beszélünk.
Az internet felhívta a figyelmem arra, hogy számtalan olyan balzsam van a piacon, aminek a legfőbb alapanyaga a víz és különböző szilikonfélék, ezeket érdemes elkerülni, és inkább olyanokat venni, amik természetes vajakat, esetleg méhviaszt tartalmaznak. 
Nos hát ebben mindenféle van, úgyhogy megnyugodtam.
60 ml, csavarosan záródó kupakú fémtégelyben jön. 

Az ember egy borsónyi adagot a tenyerébe vesz, szétdörzsölve felmelegíti és szétkeni a szakállán. 
Azt hiszem, a szakállbalzsamokról készítek majd egy külön blogposztot, mert magyar termék is van már a piacon. Ott majd írok a használatról bővebben. 

A bajuszpedrő

Áááá, igen, végre olyasvalami amit eddig igen-igen hiányoltam a kollekciómból. 
Az ember, ha elkezdi növeszteni a bajszát, az egy idő múlva elkerülhetetlenül rálóg az ajkaira, zavarni fogja a párját csókolózás közben, belelóg a kanálba zabáláskor, meg a sörbe, szóval bosszantó, mint a kurvaélet. Korábban inkább levágtam az ajak vonalánál, mert kinek kell ez a macera?
A bajuszpedrő (vagy bajuszwax) segítségével azonban félre lehet simítani a lelógó szőrszálakat, és lehet valami normális alakot adni a bajusznak, ahelyett, hogy csak úgy lekonyulva csüngene bele a vakvilágba, mint egy depis zsellérnek. 

wax.jpg

A balzsamhoz hasonlóan fémtégelyben érkezik, csak negyedakkora. A 60 ml-es balzsammal szemben ez 15 ml. 

Az összetételét tekintve is szinte ugyanaz, csak itt a méhviasz szerepel első helyen az összetevők között. Ami az állagán is meglátszik. Mert míg a balzsam egy puha, könnyen kenhető valami, ami szinte elolvad a kézben, addig a pedrő egy meglehetősen tömör, kemény cucc.
A körmömmel sikerült lekapargatnom a tetejéről valamennyit és egyértelműen olyan, mintha egy viaszgyertyáról farigcsálnék forgácsokat. Elég hosszú ideig kell gyúrkodni a mutató- és a hüvelykujjam között, hogy a testhőm végre felolvassza. Utána viszont el lehet kenni a bajszon, oldalra simítva ezzel a rakoncátlankodó szőrszálakat, így hát a szám ismét felszabadult. 
A barátnőm áldásként tekint rá.

Egyéb illatvariációk

A szakállolajokból kaptam egy egész sor mintát. Ezek 5 ml-es kis üvegcsékben voltak, egy az egyben olyanok, mint a párologtatóba csöpögtethető illóolajok, amiket a plázákban lehet kapni. Ezeket is végigpróbálgattam, és a bejegyzés végére idebiggyesztem, csak úgy felsorolásképp, hogy ha esetleg úgy döntötök, hogy rendeltek tőlük, akkor tudjátok, hogy nem csak a Herðubreið az alternatívátok. 

kollekcio.jpg

Bárðarbunga

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin, narancs, feketebors, ánizs, szegfűszeg

(Saját megjegyzés: Karácsonyi, fűszeres hangulatú illat.)

Eyjafjallajökull

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin, erdeifenyő, narancs, fahéj

(Saját megjegyzés: Fahéjas fenyő, baszki, hát ez kurvajó, ebben fogok fürödni!)

Hálendið

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin

(Saját megjegyzés: Ez a legalapabb alap alap. Csak azokat tartalmazza, amik minden más olaj alapját képezik, semmi cifrázás, semmi extra. Aki nem akar flancoskodni, ezt vegye.)

Hallormsstaðaskógur

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin, cédrusfa, teafa, szantálfa

(Saját megjegyzés: Annak ellenére, hogy nem lehet igazán kimondani, maga az illat elég menő. Csípősen fűszeres, férfias.)

Hvannadalshnjúkur

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin, ilang-ilang, citromfű, narancs, szantálfa

(Saját megjegyzés: Citrusos, friss, nyári illat. Ha ezt kellene inhalálnom egy darabig, nem lenne sok bajom a világgal.)

Jökulsárlón

Argánolaj, kókuszolaj, jojobaolaj, édesmandulaolaj, mogyoróolaj, E vitamin, cédrusfa, citromfű, fenyőtömjén

(Saját megjegyzés: Igazából nem tudom hova tenni. Egyfajta cukorkára emlékeztet. Egyszerű, letisztult, nem kellemetlen illat. De számomra nem is valami kiemelkedő.)

Összegzés

All in all és mindent egybevetve a Fit for Vikings egy meglehetősen korrekten összerakott termékcsaládot prezentál a szakállas társadalomnak. Nem tudom, hogy kaphatóak lesznek-e a termékeik az ország határain belül, és ha igen, mennyiért. Egyelőre a külföldi webshopból lehet rendelni, ami viszont elég húzós egy játék. Az olajok és a balzsamok 29$-ba kerülnek, ami a poszt írásakor a valutakalkulátor szerint 8376.07 Ft (jesszusmaris) míg a pedrő 4043.62 Ft-ot kóstál. De ha nem a társadalom alsó-középosztályának alján kavirnyáltok, mint én, akkor vessetek rá egy pillantást. 
http://fitforvikings.com/collections/

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr68317214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása