Szak(áll)irodalom

Milyen okokból ne növesszünk szakállat?

2014. január 06. - TheBeardBard

"Miért is kellene szakállat növesztenem?"
Ha ezt a kérdést feltetted magadnak, akkor köszönjük a részvételt.
Nem kötelező szakállat növeszteni. Nem erőszak a disznótor, ez pedig nem egy hittérítő blog.
Ha valaki szeretne szakállat növeszteni, növesszen. Aki nem akar, ne növesszen.
Aki viszont azért akar szakállat növeszteni, mert... nos, valami másért, mint pusztán a szakállért, az inkább hagyja. Mindannyian jobban járunk vele.
A szakáll iránti vágynak belülről kell fakadnia, nem pedig külső tényezőkből.

Csak a magam nevében beszélhetek. (Ahogy az egész blog is csak a véleményemet tükrözi, ezért aztán se készpénznek, se szentírásnak nem kell venni amit ide leírok.)
Én speciel azért akarok szakállat, mert anyai nagyapámnak, valamint apámnak is volt, mióta csak az eszemet tudom. Egyszerűen hozzá tartozik a férfiasságról kialakított képemhez. Ellenben találkoztam már olyanokkal, akik nem is szerették a szakállat, csak azért hordtak valamiféle szőrszerű képződményt az arcukon, mert...

a, Kövérek voltak.


Nabaszki, ettől mászom a falra.
Amikor valaki abból a megfontolásból növeszt szakállat, hogy elfedje a karácsonyi kocsonya lerakódásait.

fat-bearded-guy.jpg

Persze ha valaki túlsúlyos létére szeretne szakállat, szíve joga növeszteni egyet.
De ha valóban csak azért növesztenétek, mert azt hiszitek; úgy kevésbé tűnik fel, hogy kövérek vagytok, akkor megsúgok egy titkot: Attól még látszik.
Meg aztán... van, amikor nem is takar.

george-lucas-beard1.jpg

b, igénytelenek voltak.

Ismertem pár kockát az életemben, akik a Linuxos pingvinnel léptek boldog frigyre, és bár nem mind, de jó részük bizony szakállnövesztéssel kísérletezett. Nem azért, mert szerettek volna szakállat hordani. Nem azért, mert gyermekkoruk óta várták, hogy végre kisarjadjon a szőr az állukon, és büszkén viselhessék viking díszüket. Hanem mert egyszerűen minek borotválkozni? Az csak macera, mikor a monitor előtt senki se látja.

8429725696_e94a5f22b0_z.jpg

c, divat volt


Egy pár éve még nem is hallottunk róluk, de az utóbbi időben megjelentek a hipsterek. És megjelent a hipster-beard divatja. Mert ezzel is ki lehet fejezni a különcséget.

475674261_orig.jpg


Az, hogy egyáltalán szakállat növesztettek, még dícséretre méltó is volna, ugyanakkor az, hogy egy adott divatirányzathoz/stílushoz/viselkedésmintához kötik, elég sokat levon az értékéből. Ugyanezek a pasik valószínűleg nem hordanának szakállat, ha ezzel nem fejezhetnék ki megvetésüket a birka világ iránt.
Vagy ki tudja. Lehet hogy köztük is vannak kivételek. De találkoztam már néhány pesti sálasbölcsésszel, akik divatból szakállaztak. Azokat a modoruk miatt igenám megfejeltem volna. (Gyáva szar vagyok. Nem tettem meg.)

Hogy ezzel nekem mi bajom?
Csupán annyi, hogy mindannyian valami nem túl pozitívhoz kötik a szakállviselést. Ezeknek ugye akad mindenfelé dolguk a világban, és amikor kimozdulnak, találkoznak a többi emberrel. Szép lassan eljutottunk odáig, hogy a közfelfogás szerint szakállat a kövérek, az igénytelenek, illetve a hipsterek/bölcsészek hordanak. Egyszóval kialakul az előítélet a szakállak ellen.

Miért nem lehet a szakállviselés, az, ami? Egyszerűen csak... nem is tudom... szakállviselés. Pusztán a szakáll kedvéért?
Mert ha a random ember elkezdi növeszteni, jó eséllyel feltételezik róla, hogy bölcsészhippi, vagy programozó, aki biztos nem fürdik két programsor között.

Persze persze sztereotipizálok.
De tuti, hogy a három kategóriából ti is ismertek legalább egyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr305740438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eztne 2014.06.10. 00:58:53

Nagyon jó ez a blog, örülnék a tippeknek.
Sajnos engem a genetika nem áldott meg tökéletes pofadísszel. Az arcom helyett a szőrök a fejem búbját vették birtokba, ott bezzeg iszonyat gyorsan és sűrűn nő.
Merlin szakállára, azért nem adom fel!
www.youtube.com/watch?v=da8FAiI6SRc
süti beállítások módosítása