Szak(áll)irodalom

Szar a szakállakban?

2015. május 16. - TheBeardBard

Március közepe táján a következő fantasztikus felfedezés rázta meg az internetnek a külföldiebbik felét:


A szakállakban olyan baktériumok tenyésznek, mint a vécében!

 

Nem kellett persze sok, hogy beinduljon a gépezet, az egybites kattintgatók azonnal terjesztették a rémhírt mindenfelé.

Ilyen szalagcímek jöttek:

“Some beards contain more poo than a toilet shocking study reveals”the Mirror

“Shock new research reveals some beards contain more poo than a toilet”news.com.au

“Some beards are so full of poo they are as dirty as toilets”metro.co.uk


Szakállszerető barátaimat én a taktikusan elhelyezett pánikkeltő kulcsszavak kiváltotta agyatlan sikítozás helyett egy kis gondolkodásra invitálom.

 

Az Új-Mexikói Action 7 News (bizonyára nem szenzációhajhász) tévécsatorna rövid kis színest forgatott, amelyben egy mikrobiológus, bizonyos John Golobic segítségével jól bebizonyosították: A szakállak gyakorlatilag szarból állnak, mert mindenféle olyan baktériumot mutattak ki, amik például a fekáliában is benne vannak. Júúúúúúúj!
http://www.koat.com/news/some-beards-as-dirty-as-toilets/32675046


A rövid, drámai vágások, a közeli képek a mindenféle barna trutymós petricsészékre, a magasan intonáló kommentátor, a látványosan undorodó műsorvezetők és persze az eksönynúz magasan képzett értelmiségiekből álló nézői bázisa azonnal elindították a pánikhullámot.
Születtek (1) is (2) sorra (3) a mindenféle (4) írások (5) arról (6), hogy lám lám, a szakállak milyen undorítóak, borotválkozzunk gyerekek. Ráadásul nem csak Bors vagy Blikk szintű kulturális magazinokban, hanem például a Daily Mail-nél is cikkeztek erről.

toilet_beard.JPG

A kissé korrektebb médiumok hozzátették, hogy amúgy a megfelelően karban tartott, kellő higiéniával kezelt, ápolt szakállakat nem fenyegeti semmiféle pestisjárványveszély, de az ilyesmit rendesen csak a cikk végén, az utolsó bekezdésben említették meg, mintegy mellékesen.
Ez egy huszonegyedik századi, internetes médiajelenség, teljesen természetes, hogy minden portál a kattintásszámra utazik. Azok, akik evolúciósan csak a facebook-share gombig terjednek, kajálják az ijesztő dolgokat. Viszont általában az első bekezdésen se jutnak túl, mielőtt megosztják a véleményüket a világgal.

Szakállas barátaim, mi, akik némi szürkeállománnyal is rendelkezünk, vizsgáljuk meg közelebbről a kérdést.

Mit állít a drámaian megkomponált videó?

"A handful of men" vizsgáltatta meg a szakállát.
Egy maroknyi, pontosan nem meghatározott számú random tesztalanyból álló mintát mutatnak be általános érvényű igazságként.
Nem esett szó a tesztalanyok kiválasztásának szempontjairól, a mintavétel körülményeiről, az alanyok általános higiéniájának felméréséről sem kaptunk információkat, egy ilyen tesztről legalább 20 oldalas tanulmányt lehetne írni mindenre kiterjedő alapossággal, nem két drámai felvillantást mutatni egy vattapálcikáról meg egy laboratóriumi üvegcsészéről.

A koat.com videója/írása meg sem nevezi a talált baktériumokat. Elvégre hát... minek terheljük a buta kicsi olvasók agyát ilyen bonyolult latin izékkel, úgyse értik, hülyék ezek, elég, ha annyit írunk, hogy “Those are the types of things you'd find in (fecal matter)," meg még olyasmit esetleg, hogy "some bacteria", az bőven elég lesz.
Meglehetősen informatív.

ian_pickering.PNG

Akkor kutakodjunk!

Szerencsére nem csak bennem merült fel, hogy ezek a homályos megfogalmazású, áltudományos, pánikkeltő cikkek valószínűleg nem fedik az igazságot. Nick Evershed, a The Guardian riportere beleásta magát a témába, és arra jutott, hogy nem volt egyetlen olyan tudományos igényességű vizsgálat sem ezen a kis színes riporton kívül, ami megfelelően megalapozná ezen állításokat.
Továbbá, ha valaki nem csak a gimis szerelmét stírölni ült be a biológiaórákra, emlékezhet még rá, hogy az emberi test az gyakorlatilag egy olyan bőrzsák, amit rajtunk kívül még kismillió másik létforma is használ. Megvan az a meseszerű rész a jó meg a rossz bacikról a mindenféle béltraktusokban? 
Ezek egyike az Escherichia coli, ami valóban él a tápcsatornában.
Ahogy a bőrön is. Függetlenül attól, hogy az illetőnek van-e szakálla, vagy nincs.
A bőrről valóban kerülhet a szakállra ez a fajta baktérium. Ahogy a fülcimpára is mondjuk.
Az Aberdeen-i Egyetem bakteriológus professor emeritusa, Hugh Pennington foglalta össze (és általában csak a cikkek utolsó sorában idézték, ha idézték egyáltalán):
‘It’s the same bacteria that’s on your skin. It’s not problematic and it’s not a health risk.’

30905_large_e_coli-plush.jpg( K2-vitamint termel a cukibogár)

Egy tudományos hitelességű írás akad, "The effect of facial hair and sex on the dispersal of bacteria below a masked subject" 2000 februárjából, az Anaesthesia című orvosi szaklapból, ami azt vizsgálta, a szakállas egészségügyi dolgozók hullatnak-e több baktériumot a szakállukból, és kell-e szakállfogót alkalmazni a kórházakban.
A válasz: Igen, potyogtatnak, de nem összehasonlíthatatlanul többet, mint a simára borotvált kollégák, így a műtősmaszk mindenkinek, mindenképpen kötelező.

A pánikkeltők releváns érve az, hogy dehát a szakállas férfiak hajlamosak simogatni, taperálni, macerálni a szakállukat, és akkor összekenhetik a szakállukat mindenféle bacival, vagy fordítva, a szakállukról megy a kezükre, és akkor majd terjed a kóóóóóóóór!
Igen, a szakállmatatós rész igaz. De van erre egy roppant egyszerű megoldás: Kézmosásnak hívják. Naponta érdemes többször végezni, vagy a patikákban lehet kapni 500 forintért gél állagú kézfertőtlenítőt, amit lehet zsebben hordani. Nem egy anyagi csőd. 
Ezen kívül pedig:

A szakállak tisztítása

Voltaképpen amit állítanak, az emberi higiéniára általánosságban is igaz.
Ha nem tisztítod a hajad, megtelepszenek benne a mindenfélék, ha nem mosod a pöcsöd, az fog bepállani, ha pedig a lábadat hanyagolod el, meggombásodsz. Ez ennyire egyszerű.
A szakállakat zuhanyzás közben (ami feltételezhetőleg naponta egyszer azért megesik, ugye) érdemes ugyanúgy átmosni vízzel és/vagy samponnal, mint a hajat. Főleg, ha kissé már tömöttebb, akkor érdemes jó mélyre bemasszírozni, egész a bőrig, hogy letisztítsuk az elhalt hámsejteket, eltömődött pórusokat.

Valamint a csodaszer, amit Magyarországon nem nagyon lehet még beszerezni, de fel fogom dolgozni a témát itt a blogban is: A szakállolajak. Ezek amellett, hogy ápolják és puhítják a szakállakat, hozzájárulnak a tisztán tartásukhoz és a baktériumok kordában tartásához is.

Egy szó, mint száz:

Ha tiszta vagy, és alapvetően is ügyelsz a higiéniádra, a szakállad sem egy baktériumtemető. 

Hiába mond bármit az amerikai eksönnyúz.

A bejegyzés trackback címe:

https://beard.blog.hu/api/trackback/id/tr457464000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása